Amit feltétlenül tudnod kell, mielőtt halat vásárolsz

Könnyű zavarba jönni a halaspultnál. Melyik a legfinomabb? Melyik a legegészségesebb? Melyik a legjobb választás?

A bizonytalanság az egyik oka annak, hogy az emberek többsége csak ritkán vagy egyáltalán nem eszik halat, vagy ha mégis, inkább csak étteremben. Ez nem a legszerencsésebb helyzet, mivel a hal nagyon egészséges, különösen az omega-3 zsírsavban gazdag fajták. Ráadásul a halat otthon is könnyű elkészíteni. Mit érdemes tudnod ahhoz, hogy a legmegfelelőbbet tedd az asztalra?

Tények

A hal teszi ki a szupermarketek tengeri termékeinek 42 százalékát. A legjobb szakácsok gyakran szerepeltetnek frissen fogott halat az étlapon, de ez csak abban az esetben hihető, ha víz mellett élünk. Gyakran a frissen vásárolt halat is mélyhűtötték már egyszer. A frissként árult hal lehet 1 napostól 2 hetesig bármilyen korú. A nagyobb halászhajók akár két hétig is a vízen vannak, a fogást addig jégben tartják. Még a helyben fogott halak is utazhatnak napokon át, amíg a konyhánkba kerülnek.

Haltenyésztés pro és kontra

A tenyésztett halakkal megelőzhető a túlzott halászat káros hatása, de a nyílt vizekben tartva káros organizmusok támadhatják meg őket. A ragadozó halak apróbb halakkal táplálkoznak. A tenyésztett lazac több szennyezőanyagot tartalmaz, ezért egyes környezetvédelmi szervezetek nem javasolják a vásárlását.

Az Amerikai Orvosszövetség folyóiratában megjelent tanulmány szerint viszont a tudósok kiszámították: ha 100 ezer ember 70 éven át heti két alkalommal fogyasztana tenyésztett lazacot, az csupán 24 extra rákos megbetegedést jelentene, viszont 7000 embert mentene meg attól, hogy szívbetegségben haljon meg. A tenyésztett lazac széles körben elérhető, rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, és kedvező az ára. A szennyeződést pedig minimálisra csökkentheted azzal, ha eltávolítod a bőrét, és lenyesed róla a láthatóan zsíros részeket.

Higany!
A ragadozó halakban több a higany. A zsákmányként elfogyasztott halakból kerül a szervezetükbe. A higany gátolja a magzatok és a kisgyermekek agyának fejlődését. A Harvard Népegészségügyi Iskola azt javasolja, hogy a terhes és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek hetente kétszer fogyasszanak halat, de kerüljék a következő fajtákat: cápa, kardhal, lágysugaras halak és királymakréla.


Miért egészséges a halfogyasztás?

A hal 17-25 százalékban tartalmaz fehérjét, és általában remek B-vitamin- – különösen B12- és B6-vitamin- – forrás. A zsíros halak bővelkednek A- és D-vitaminban. A friss szardínia, a lazac és a konzervhalak apró, lágy, ehető gerince értékes kalciumot tartalmaz. A sós vízi halakban ásványok is találhatók, például vas, jód, foszfor és szelén. A hal koleszterintartalma alacsony (50-90 mg/100 g).
Az omega-3 zsírsavak egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavak. A koleszterinszint karbantartásával, a vérnyomás csökkentésével javítják a keringési rendszer állapotát. Az agyi funkciókkal és a lelki egészséggel is kapcsolatba hozzák őket, mivel csökkentik a depressziót és az elbutulást.

 • A sötétebb húsú halak – a tonhal, a hering és a makréla –, amelyek a hideg, mély, nyílt vizekben élnek, a húsukban raktározzák el a zsírt, ezért nagyon magas az omega-3 tartalmuk.
 • A hideg és friss vizekben élő halak – a tavi hering, a tavi pisztráng, lazac és a sneci – szintén sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak.
 • Általánosságban a fehér húsú halak – a tőkehal vagy a lepényhal – zsírszegények. Ez azért van, mert a májukban tárolják a zsiradékokat.
Mi a helyzet az omega-3 étrend-kiegészítőkkel?
Az omega-3 étrend-kiegészítők kétségtelenül a hasznunkra válnak, de nem tartalmazzák az összes tápanyagot, amit a halak. Habár az Amerikai táplálkozási kézikönyv nem közöl speciális javaslatokat a tenger gyümölcseivel kapcsolatban, az Amerikai Szív Szövetség és az Amerikai Dietetikusok Szövetsége szerint hetente kétszer érdemes őket fogyasztani, mert minőségi fehérjéket és „jó” zsírokat tartalmaznak.

A megfelelő adag: egy 18 dekás nyers halfilé nagyjából megfelel egy tonhalkonzerv tartalmának. Megfőzve nagyjából 14 dkg lesz a súlya. Egész halból nyersen 35 dkg-ot vegyél adagonként, fej nélküli halból 30 dkg-ot, halszeletből pedig 25 dkg-ot.

Az üzletben

Válassz minőségi halpiacot, ahol az árusok megbízhatók. A halat tetszetősen kell a pultba helyezni, tört jégre fektetve. Légy rugalmas: a legjobb, ha változatosságra törekszel. Ne mindig csak egyfélét vegyél. Könnyű egyik fajtát a másikkal helyettesíteni, tehát ha az egyik frissebbnek és gusztusosabbnak látszik, mint a másik, válaszd azt.

Megfelelő csomagolás: vásárláskor kérd meg az árust, hogy külön-külön csomagolja a halakat, jéggel együtt. Az egész halat két napig lehet a hűtőben tárolni, a filét és halszeletet pedig 1-2 napig. Tedd a halat műanyag tasakba, majd a tasakot egy jéggel töltött, lezárható zacskóba. A fagyott halat helyezd a mélyhűtőbe. A biztonságos és gyors felolvasztáshoz tedd a halat a műanyag zacskóval együtt hideg vízbe, melyet gyakran cserélgess alatta.

Hogyan válaszd ki a legjobbat?

Friss egész hal:

 • Válassz olyat, amelynek fénylik a bőre; tiszta, fényes a szeme; erős, feszes a húsa, nyomásra visszaugrik; a farokúszója nedves és lapos.
 • A kopoltyúnak meggyvörösnek kell lennie, nem barnásnak.
 • A sós vízi hal szaga sós, az édesvízié pedig akkor jó, ha tiszta tó vizéhez hasonlít.

Friss filé, szelet:

 • Ha fehér húsú halat veszel, olyat válassz, melynek húsa átlátszó, némi rózsaszín árnyalattal.
 • Ha színes húsú halat veszel, a húsnak tömörnek kell lennie, a rétegek között nem lehet rés.
 • Ha a halat nejlontasakba csomagolták, abban nem lehet semmilyen folyadék.

Fagyasztott hal:

 • Fényes, kőkeményre fagyott terméket válassz, ne legyen rajta fehér folt, jég vagy jégkristály.
 • Jól lezárt csomagot vegyél a fagyasztó aljából, és ne legyen 3 hónaposnál régebbi.

 

Forrás: otvenentul.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × four =