KARDAMOM, A SZÍV FŰSZERE

Ismerjük meg a világ egyik legdrágább fűszernövényét!

121972_kardamom01-201510171424

A zöld hüvelyből kiszedegetett fekete magokat megtörjük, így szabadul fel a fűszer aromája

A SZÍV FŰSZERE

A kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. A latin nevén Elettaria kardamum nevű fűszernövényt mi csak kardamom, kardamomi vagy kardamomum néven ismerjük. Illetve kevéssé ismerjük, pedig számtalan módon felhasználhatjuk, nagyon izgalmasan ízesíthetünk vele sós és édes ételeket, sőt italokat is.

Speciális ázsiai boltokban vagy bioboltokban, de egyre gyakrabban nagyobb élelmiszerboltokban is megtalálható. Indiában ősidők óta fogyasztják, már a szanszkrit írások is említik.

HOGY NÉZ KI?

A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. A 2-3 méter magasra megnövő növény világoszöld termésével ízesítünk. Ebben termésenként 15-20 darab kámforos, illóolajokban gazdag magot találunk. Használatkor a zöld burkot megroppantjuk, kiszedegetjük a magokat, és mozsárban, esetleg kés fokával összezúzzuk, hogy felszabaduljanak az aromák.

Kapható őrölt formában, illetve néha látni a tokból kibontott magok formájában árusított kardamomot is, de legjobb, ha az egyben maradt terméseket választjuk, így nem veszítik el a magok az aromájukat.

121976_kardamom05-201510171425

Egyesek szerint a friss zöld kardamom a legízletesebb, de létezik fekete kardamom is, amelynek termése kissé nagyobb. Elsősorban Indiában termesztik, de mára elterjedt, és Délkelet–Ázsiában és Guatemalában is találunk kardamom ültetvényeket. Termesztése bonyolult, ráadásul csak kézzel lehet begyűjteni, ezért a kardamom igen drága. Viszont jó hír, hogy nagyon kevés elég belőle, mivel igen intenzív aromájú fűszer.

MIRE HASZNÁLJUK?

Süteményekhez, a Közel-Keleten kávéhoz. Indiában a tejes teát ízesítik vele, de a forró csokival, illetve mindenféle csokoládés édességgel jól harmonizál.

121975_kardamom04-201510171425

A kávét is gyakran ízesítik kardamommal, egy kis kétszemélyes kotyógóba elég 2-3 apró kardamommag összezúzva

Észak-Indiában szószok fűszere, a curry fűszerkeverék egyik összetevője. A svédek almapudingba teszik, a norvégok hamburgert, kolbászt ízesítenek vele. Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egészen különleges, új ételt kapunk.

121974_kardamom03-201510171425

Ez a zöld kardamom, de fekete is létezik. A legjobb, ha egész kardamomot veszünk, így mindig friss, aromás fűszert használhatunk.

Desszertekhez is jól passzol, főleg a tejalapú finomságokhoz: megbolondíthatjuk vele a tejberizst vagy panna cottát, de a répatortát, mindenféle lekvárt vagy chutneyt is.

GYÓGYÍTÓ HATÁSA

Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén. A fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését. Tonizál is, ezért kozmetikumokban is használják.

Forrás: mindmegette.hu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − eight =